Skoči na glavno vsebino

Ob pričetku šolskega leta 2023/24

Spoštovani starši, dragi učenci,
tudi letos je začetek šolskega leta prišel zelo hitro. Upam, da ste poletne mesece izkoristili za počitek in sprostitev, saj začetek pouka pomeni tudi ponovno vzpostavitev dnevne rutine, obveznosti, reda. Vse to nam pomaga k občutku trdnosti in varnosti v svetu: če vsak dan sledimo podobnemu urniku in se ga držimo, so rezultati hitro vidni – tako pri treningih, pri urjenju igranja glasbenih inštrumentov kot pri naših vsakdanjih obveznostih in nenazadnje učenju ter šolskih obveznostih. Slednje naj bodo prednostna naloga učencev – šola ni samo učenje snovi posameznega predmeta in zapomnitev podatkov, ampak je priprava na življenje: potrebno se je držati dogovorov, biti strpen, se truditi in sprejemati posledice lastnih odločitev. Vse to se (ne)posredno učimo v šoli – pa ne samo učenci: tudi učitelji in starši se ob stikih z drugimi urimo v strpnosti, sočutju, občutku soodgovornosti za stanje v družbi. Vsak izmed nas lahko s svojim vedenjem in zgledom prispeva, da je svet bolj človeški in lepši ali pa bolj nestrpen in poln nasilja. Ali vemo, kaj bomo izbrali?
Ob vsakem začetku leta (šolskega ali koledarskega) lahko vsakič znova začrtamo pot svojega uspeha in napredka. Ta se ne meri le v ocenah, številu priznanj ali usvojenih prvih mestih na tekmovanjih, ampak v naših osebnih zmagah, ki so za vsakega od nas drugačne. Vsak nov dan je tako priložnost za nove dosežke, spoznanja in premikanje meja svojih sposobnosti.
Verjamemo, da boste pod našo streho našli priložnosti za napredek na vseh področjih, ob tem pa se dobro počutili in z nepozabnimi doživetji ustvarili spomine za vse življenje.
Ko se tako na začetku šolskega leta odločamo, kako ga bomo zaključili, naj bo to s srčnostjo, spoštovanjem, strpnostjo, pogumom, zrelostjo in odličnimi dosežki. Odličnost pa ne pomeni samih petic, ampak zavedanje, da delamo po svojih najboljših močeh; da smo odsev tega, kar želimo v svetu; da nenehno napredujemo in se resnično vsak dan, vse življenje, na različnih področjih – učimo. Naj nam bo slednje v izziv, ne v breme.

Ravnateljica Alenka Fingušt, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost