Skoči na glavno vsebino

Prazniki in jesenske počitnice

Spoštovani starši, dragi učenci,

pred nami so prve, težko pričakovane počitnice, ko si bomo vsi skupaj malo oddahnili od šolskih obveznosti in skrbi. Hkrati v teh dneh obeležujemo kar 2 praznika: dan reformacije in dan spomina na mrtve.

Dan reformacije, 31. 10., je državni praznik, s katerim obeležujemo rojstvo prve slovenske tiskane knjige. Primož Trubar je leta 1550 izdal prvi slovenski tiskani knjigi: Katekizem in Abecednik. S tem je opravil dve pomembni vlogi: postavil je temelje slovenskemu knjižnemu jeziku in je bil hkrati prvi, ki nas je nagovoril »Lubi Slovenci« in tako spodbudil zavedanje, da smo kljub takratni delitvi na dežele enotni narod – Slovenci. Brez Primoža Trubarja ne bi imeli slovenskega knjižnega jezika, ki ga premalo cenimo in ga razumemo kot samoumevnega, čeprav bi ga morali ponosno govoriti, promovirati in negovati!

Dan spomina na mrtve pa je praznik, ko se v spominih in mislih srečamo z vsemi ljubimi umrlimi, jim v spomin prižgemo plamen ali jim poklonimo cvet. Čeprav ne zahajamo na pokopališča, je prav, da se v teh dneh zamislimo o smislu življenja, njegovi minljivosti in dragocenosti. Tudi naši bližnji niso samoumevni, zato se jim posvetimo in ustvarimo pomenljive spomine za čas, ko jih več ne bo ob nas…

Prijeten praznik in mirne počitniške dni vam želim,

Alenka Fingušt, ravnateljica

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost