Skoči na glavno vsebino

23. november – Dan Rudolfa Maistra

Drage učenke in učenci, spoštovani starši,
danes (23. 11.) obeležujemo dan Rudolfa Maistra. Ob tej priložnosti se spomnimo generala in pesnika, velikega domoljuba, ki je pred več kot 100 leti postavil temelje slovenskemu Mariboru. Ni samoumevno, da v mestu na obeh bregovih Drave govorimo slovensko in ni samoumevno, da bo tudi čez 100 let še zmeraj tako. Govoriti slovensko je ne le privilegij, ampak je tudi naša dolžnost, da slovenščino negujemo, zanjo skrbimo in jo s ponosom govorimo.
Sodoben čas prinaša mnoge spremembe in izzive, a nekaj moramo kljub spremembam ohraniti: zavedanje, da je Slovenija naša domovina, naš skupni dom, saj smo prav s Sloveniji doma – najsi bo naš prvi ali drugi dom. Skrb za dom in družino se sicer začenja doma, vendar se širi mnogo dlje, kot so meje naših domačih štirih zidov. Prav skrb za Maribor, Slovenijo in slovenščino naj bosta ob osebnih ciljih visoko na lestvici pomembnih vrednot.
Samo s ponosom, da smo Slovenci, Mariborčani, da govorimo slovensko, bomo skupaj zagotavljali obstanek Slovencev in slovenščine v tem velikem, hitro spreminjajočem se svetu ter zagotovili napredno, uspešno, ponosno Slovenijo.
Državni praznik, dan Rudolfa Maistra, je izvrstna priložnost, da se spomnimo tega pomembnega moža naše zgodovine in se obenem zavemo, da je ohranjanje spomina nanj tudi naša kulturna in narodna dediščina.
Iskrene čestitke ob dnevu Rudolfa Maistra!

Alenka Fingušt, ravnateljica


Na šoli z različnimi dejavnostmi že tradicionalno gojimo spomin na generala, pesnika, domoljuba in knjigoljuba Rudolfa Maistra. Tudi letos smo se mu posvetili s projektnim tednom “Rudolf Maister in njegove sodobnice in sodobniki” in nastala je poglobljena, poučna, zanimiva razstava z izdelki učencev, ki so spoznali širše kulturne razsežnosti  Maistrovega časa. Vabljeni k ogledu!

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost